top of page

תאור המערה:

מערת אהבת אמת הינה מערה קטנה (אורכה הכולל 28 מ' ועומקה המצטבר 5 מ') שנוצרה בתהליכי המסה פראטים בסלע גיר מגיל קנומן (תצורת עמינדב).

דיווח ראשוני על המערה נמסר על ידי עמוס פרומקין, אשר ביקר במקום ב-6.5.14, לאחר שהובל אל פתח המערה על ידי ילדי הישוב תל ציון. ב-9.6.14 נסקרה המערה בשנית. במהלך הביקור מופה חלל המערה ובוצעה סקירה רגלית מקיפה בסביבת הפתח.

 

פתח המערה נחשף בשולי שדה טרשים מפותח אשר "שרד" כשטח פתוח בקצהו הצפוני של רחוב אהבת אמת בישוב תל ציון. מידות הפתח 0.6X0.4 מ' וצורתו הכללית מקומרת. מיקומו של הפתח, בינות לסלעים גדולים המסתירים אותו, מקשה על איתורו וזיהויו בשטח. פתח המערה מוביל אל מרחב נמוך ומואר למחצה, כתוצאה מאור שמש החודר דרך הפתח אך גם דרך שני פתחים זעירים שנוצרו מהתפתחות הטרשים בפני השטח ועד לחלל המערה. ממרחב הפתח נמשך החלל כמסדרון משופע הנמשך למערב. תקרת המסדרון ישרה למעט בנקודות בהן התפתחו כיפות המסה רדודות. קרקעית המסדרון משופעת בירידה מתונה לכיוון התפתחותו ומכוסה באבנים רבות ומעט פסולת שחדרה מפני השטח. כ-4 מ' ממערב לפתח מתפצל המסדרון הראשי ל-3 מסדרונות משניים:

 

- העיקרי מבניהם נמשך למערב ומיד מופרע על ידי פיר אנכי רחב היורד אל המפלס התחתון של   המערה. מיד לאחר הפיר מתפצל המסדרון העיקרי בשנית לשני סעיפים קצרים.

 

- פיצול שני פונה דרומה ולאחר כ-2 מ' מתחבר למחילה ניצבת הנמשכת בעיקרה למערב. בקצה   מחילה זו ישנו ריכוז משמעותי של גללי שפני סלע, עליהם גדלה פטריה הנראית כסבכה חוטית   שחורה.

 

- פיצול שלישי נראה כחרך צר בקיר הצפוני של המסדרון. המעבר בחרך קשה אך אפשרי ומוביל   אל חלל ביניים זעיר אשר ממנו ניתן בקושי לעבור אל המפלס התחתון של המערה.

 

בנקודת החיבור בין המפלסים ישנם מעט גללים של שפני סלע אשר גם עליהם גדלות פטריות, אך בצורות שונות מאלו שהופיעו בחלקה העליון של המערה. יש שהפטריה נראית כמו פטריות הכובע הגדלות על פני השטח לאחר גשם, אלא שמידותיה קטנות יותר. יש שהפטריה מזכירה פתיתי שלג ויש שצורתה כשל עובש ורקב.

 

מפלסה התחתון של המערה מורכב בעיקרו מחדר מעוגל, מידותיו 2X4 מ' וגובהו בשיאו מגיע ל-2 מ'. התנאים בחלקה זה של המערה חשוכים ולחים יותר, זאת בשונה מחלקו העליון של חלל המערה, הנמשך קרוב אל פני השטח תוך שאור חודר אליו בנקודות שונות. קרקעיתו של חדר תחתית המערה אופקית ומכוסה אבנים רבות ובוץ. במרחבי חדר זה ובפיר היורד מהמסדרון העיקרי, אותרו שברי חרסים ופרטי צור מרשימים. שברי החרסים קטנים ובלויים.

החרס גס ובעל חסמים, מה שמזכיר קרמיקה קדומה (כלכולית-ברונזה) או דווקא את הקרמיקה המוסלמית הגסה. נוכחותם של פרטי הצור מאפשרת לחשוב ששברי החרס מתאימים יותר לתקופות הקדומות. פרטי הצור שנמצאו במערה כוללים מספר נתזים זעירים ובינוניים וכן להב מרובע המזכיר בצורתו את הלהבים הכנעניים. ללהב יש שברור רציף לאורך אחת מדפנותיו. במקטע זה ברק שימוש ברור. פריט נוסף נראה כמגרד אלפטי. לצד שני פרטים אלו נמצא גם גרעין מצופה בקליפת גיר.

בכל מרחב המערה, אך בעיקר בחלקה התחתון פזורות עצמות רבות. אחת מעצמות אלו נמצאה שרופה כשלא ברור האם נשרפה בעבר הרחוק או שמע בנרות המטיילים הפזורים בשפע בכל חלקי המערה. על פי מצאי השיניים נראה כי במקום ישנו לפחות אוכל עשב אחד ושני טורפים כלביים (כנראה שועל קטן וכלבי גדול יותר).

בחלקי המערה השונים אותרו גם: לפחות 4 מיני שבלולים ומספר פרוקי רגלים (קפזנב, רב רגל, 3 מיני חיפושיות שונים, יתושונים, זבובונים וכן עכבישים מהסוגים: ששן, רעדן, ועוד כמה לא מזוהים).

 

 

הערות:

  • הגישה אל פתח המערה אפשרית בנסיעה דרך הישוב תל ציון. מהכניסה לישוב יש לעלות אל חלקו הצפון מערבי, שם נמצא רחוב אהבת אמת.

  • בכל חלקי המערה פזורה פסולת רבה. חלק מהפסולת הגיע מפני השטח דרך הטרשים שבחלקם חוצים את חלל המערה וחלק אחר מקורו במבקרים הפוקדים את המערה.

  • על אף נוכחותם המשמעותית של שפני סלע בתוך חללי המערה, לא אותרו במקום פרוקי רגלים מזיקים דוגמת פרעושים וקרציות.

נכתב על ידי: בועז לנגפורד

 

 

שם המערה: אהבת אמת

מיקום: בגבולות הישוב תל ציון

גובה: 794 מ' מעל פני הים

 

bottom of page