top of page

כללי:

 

מערת שלושת הדובים הינה מערה בינונית (אורכה הכולל 22 מ' ועומקה המירבי 4.8 מ') המורכבת בעיקרה מחדר רחב שהתפתח בסלע גיר מגיל איאוקן (תצורת בר כוכבא). על פי סימני המסה מעוגלת, דוגמת כיפות ושקעי המסה, ניתן לקבוע כי המערה התפתחה כמערה היפוגנית בתווך הפריאטי.

מידע על המערה הגיע למלח"ם על ידי ולדמיר בוסלוב, אשר ביקר במקום בתחילת שנת 2013. ולדמיר הגיע למקום בעקבות דיווח שהופיע באתר 'עמוד ענן', שם גם נזכר שמה של המערה. באוקטובר 2012 המערה נסקרה ומופתה על ידי צוות המלח"ם (מיקה אולמן, רועי צבר, אפרים כהן ושמש יערן).

 

 

תיאור המערה:

 

למערה שני פתחים הפעורים במצוק גדת הדרומית של נחל יראון. פתחה הגדול של המערה פונה למזרח, מידותיו 7X4 מ' וצורתו הכללית קמורה. על אף גודלו, הפתח אנו בולט למרחוק בעקבות הסתרתו על ידי מספר עצי אורן הגדלים במקום. פתחה הקטן של המערה פונה לצפון, מידותיו 2.5X1.5 וגם הוא אינו בולט למרחוק. פתחה הקטן של המערה נוח יותר לגישה בעקבות מיקומו אשר אינו תלוי בגובה המצוק. הפתח מוביל אל חדר מלבני קטן ומואר למחצה, אשר במרכזו פעור פתח אנכי מעוגל. השתחלות וירידה (ללא חבל) דרך הפתח, מובילה אל צידו הצפון-מערבי של החלל המרכזי של המערה. חלל זה מורכב מחדר רבוע ורחב מידות (12.5X7 מ', גובהו מגיע ל-4 מ'), אשר בצידו המזרחי פעור פתחה הגדול של המערה. במרחב הפתח גדל עץ תאנה גדול המצמצם מעט מהאור הרב החודר אל המערה.

קרקעית החדר אופקית ומכוסה סדימנט כהה ואבנים רבות. תקרת החדר איננה אחידה ובמרכזה פעורה ארובת המסה רדודה. בצידו הדרומי של החדר, כ-1 מ' מעל קרקעיתו, פעורה נישה רבועה שמידותיו 1.5X2 מ'. מתארה הכללי של הנישה מאפשר כי היא עוצבה בחציבה או אף נחצבה במקור. חרסים רבים הפזורים בחלל המערה מחזקים אולי את אפשרות זו.

 

 

הערות:

 

  • הגישה אל המערה אפשרית בהליכה רגלית מהכביש העובר בגדתו הדרומית של נחל יראון. מהכביש ניתן לטפס בזהירות את המתלול החריף שמדרום לו, עד פתח המערה. דרדור אבנים במדרון עלול להוביל לתאונת דרכים, במידה והאבן המתדרדרת תתגלגל עד לכביש.

  • מעל המערה פעור חלל נוסף, קטן יותר מזה המתואר.

נכתב על ידי: בועז לנגפורד

שם המערה: מערת שלושת הדובים

אזור: גליל עליון

נ.צ: 193748/274744 (ישראל ישנה)

גובה: 593 מ' מעל פני הים

 

bottom of page